Om kretsen

Landskronafredrikorna har haft en lång och kulturellt rik verksamhet bakåt i tiden. Vi erbjuder föredrag i många olika ämnen som rör jämställdhet och kvinnohistoria. I många sammanhang är kvinnor även idag underrepresenterade och därför vill vi samarbeta med andra kvinnoföreningar för att detta skall förändras.  Kvinnors villkor, tolkning och tänkande bör få mer genomslag i samhället. Men även jämställdhet för män ingår i Fredrika Bremers verksamhet, vilket är unikt.

Alla är VÄLKOMNA! att besöka oss vid något föredrag eller annat möte i Landskrona för att framföra något eller bara sitta och lyssna.

Just nu befinner vi oss i en spännande omvandlingsprocess. De i förbundet centralt är mycket aktiva och numera är inte rörelsen bestående av en enda generation, vilket ökar bredd och kompetens. Vi tror att om vi som grupp i kretsen fungerar socialt kommer vår verksamhet att blomstra. Det är meningen att deltagarna skall kunna använda sin egen speciella förmåga och att vi fungerar som medmänniskor. Det är en poäng med olikhet och det är en poäng att också ha roligt när man arbetar allvarligt.

Det finns många sammanhang där män och kvinnor borde arbeta mer i kompanjonskap och kvinnolönernas ställning i systemen är oacceptabel i ett civiliserat samhälle. Dessutom har det nya pensionssystemet visat sig missgynna kvinnor.  Vi står i samhället inför oanade problem och vi idag kan konstatera  att kvinnors löner och pensioner är en nonchalerad och kraftigt misskött fråga. Givetvis diskuterar vi även många andra frågor.

För mer än 100 år sedan var krafter igång för att även kvinnor skulle få rösträtt. I själva verket var det redan vid mitten av 1800-talet som rörelsen hade börjat. Det dröjde till 1921 tills det verkligen genomfördes. Är vi i en liknande situation idag och vilken stor fråga motsvarar tyngden i rösträttsfrågan? Är det kvinnors löner och pensioner som är ett stort hinder för ett rättvist samhälle? Fredrika Bremer Förbundet har denna fråga på agendan.

ann sofie    Kerstin 2015    12312391_10153187445157823_1182599733_n    Sonia Andersson landskrona

På bilderna från vänster: Ann-Sofie Mörne, Kerstin Christensson , Britt Nilsson och Sonia Anderson

Verksamhet hösten 2018

Utflykt till Skarhult Slott, Eslöv
Höstsäsongen inleds torsdagen den 13 september med utflykt till Skarhult Slott utanför Eslöv. Den nya intressanta och omtalade utställningen vi ska se är: Den goda manligheten – You Go Boy – om mansideal genom tiderna. Samling vid parkeringen på Kasernplan i Landskrona kl. 13.00. Samåkning med bil. Vid anmälan meddela om du kör med egen bil och kan ta medresenärer. Visningen med guide börjar kl. 14.00.
Kostnad: Entré, visning med guide samt kaffe/te med kaka 150kr.
Anmälan senast 8 september

Kretsmöte med fokus på medlemsfrågor
Landskronakretsen bjuder in till ett kretsmöte ned fokus på medlemsfrågor måndagen den 15 oktober kl. 18.00. Vi bjuder på lättare förtäring med kaffe/te och kaka efteråt. Vi hoppas på givande samtal! Hur kan vi bli fler medlemmar? Finns förslag till utformning av kretsmöten mm? Möteslokal är Anhörigcentrum (ingång N Kyrkogränden) i Landskrona. Anhörigsamordnare Ulrika Nilsson informerar kort inledningsvis om deras verksamhet.
Anmälan senast 10 oktober.

Integrationsprojekt Yalla-trappan
Onsdagen den 7 november samlas vi på Siriusrestaurangen kl. 18.00.
Christina Merker-Siesjö, grundare av integrationsprojektet Yalla-trappan i Malmö, är vår gästföreläsare. 2017 blev Christina utsedd till 2017 års yrkeskvinna av BPW (Business and Professional Women i Sverige). Titeln på fördraget är: Kvinnokooperativet Yalla-trappan – Där kvinnor styr solidariskt.
Kostnad: Med förtäring 150kr.
Anmälan senast 2 november.

Julfest
Tisdagen den 4 december samlas vi för den årliga julfesten kl. 18.00Siriusrestaurangen. Docenten Ulrika Holgersson från Lunds Universitet kommer att berätta om Rösträttens århundrade och speciellt med tanke på politisk opinionsbildning: Rösträttens mediala historia. 2019 är det 100 år sedan beslut togs i Sveriges Riksdag om kvinnlig rösträtt. Ta gärna med en liten vinst till vårt lotteri. Måltiden består av en jul buffé med kaffe/te och liten kaka.
Kostnad: Med förtäring 200kr.
Anmälan senast 29 november.

 

Om man efter föredragen önskar delta i trivsam eftersits med förtäring är det nödvändigt med föranmälan. Enbart föredrag kostar 50kr.

Ta gärna med gäster. Även icke medlemmar är välkomna.

Anmälan till Gunilla Persson 0768 496626 gphudvard@­hotmail.com eller

Gull-Britt Hansson tel. 0418-179 68 214hansson@telia.com

Lunchträffar

Vi fortsätter även i höst med att träffas för att äta och samtala under trevliga former.

Lunchmötena genomför vi på Restaurang Fellini vid Rådhustorget i Landskrona den sista fredagen i månaderna september, oktober och november januari (28/9, 26/10, 10/11) Vi samlas kl. 13.00. OBS! Ingen föranmälan. Var och en väljer utifrån dagens meny och betalar enskilt.

Välkommen till våra program!

Kontaktperson

Ann-Sofie Mörne, ann-sofie@morne.se