Om kretsen

Landskronafredrikorna har haft en lång och kulturellt rik verksamhet bakåt i tiden. Vi erbjuder föredrag i många olika ämnen som rör jämställdhet och kvinnohistoria. I många sammanhang är kvinnor även idag underrepresenterade och därför vill vi samarbeta med andra kvinnoföreningar för att detta skall förändras.  Kvinnors villkor, tolkning och tänkande bör få mer genomslag i samhället. Men även jämställdhet för män ingår i Fredrika Bremers verksamhet, vilket är unikt.

Alla är VÄLKOMNA! att besöka oss vid något föredrag eller annat möte i Landskrona för att framföra något eller bara sitta och lyssna.

Just nu befinner vi oss i en spännande omvandlingsprocess. De i förbundet centralt är mycket aktiva och numera är inte rörelsen bestående av en enda generation, vilket ökar bredd och kompetens. Vi tror att om vi som grupp i kretsen fungerar socialt kommer vår verksamhet att blomstra. Det är meningen att deltagarna skall kunna använda sin egen speciella förmåga och att vi fungerar som medmänniskor. Det är en poäng med olikhet och det är en poäng att också ha roligt när man arbetar allvarligt.

Det finns många sammanhang där män och kvinnor borde arbeta mer i kompanjonskap och kvinnolönernas ställning i systemen är oacceptabel i ett civiliserat samhälle. Dessutom har det nya pensionssystemet visat sig missgynna kvinnor.  Vi står i samhället inför oanade problem och vi idag kan konstatera  att kvinnors löner och pensioner är en nonchalerad och kraftigt misskött fråga. Givetvis diskuterar vi även många andra frågor.

För mer än 100 år sedan var krafter igång för att även kvinnor skulle få rösträtt. I själva verket var det redan vid mitten av 1800-talet som rörelsen hade börjat. Det dröjde till 1921 tills det verkligen genomfördes. Är vi i en liknande situation idag och vilken stor fråga motsvarar tyngden i rösträttsfrågan? Är det kvinnors löner och pensioner som är ett stort hinder för ett rättvist samhälle? Fredrika Bremer Förbundet har denna fråga på agendan.

ann sofie    Kerstin 2015    12312391_10153187445157823_1182599733_n    Sonia Andersson landskrona

På bilderna från vänster: Ann-Sofie Mörne, Kerstin Christensson , Britt Nilsson och Sonia Anderson

Verksamhet våren 2019

 

Södra Kretsarnas årsmöte i Båstad

Vårsäsongen inleds lördagen den 9 februari kl. 11.00 på Apelrydskolan i Båstad. Årsmötet inleds med lättare förtäring samt kaffe/te med liten kaka.  Kostnad med förtäring 110kr. Anmälan senast 31 januari. Vid anmälan meddela om du åker på egen hand eller vill resa gemensamt. Beroende på antalet som vill samåka, återkommer vi om färdsätt.

Årsmöte med efterföljande program

Landskronakretsens årsmöte äger rum måndagen den 18 februari kl. 18.00Siriusrestaurangen. Först har vi årsmöte med sedvanliga programpunkter. Därefter äter vi en lättare måltid. Ca 19.30 föreläser författaren Monica Braw utifrån sin nya bok om Edita Morris, en känd förkämpe mot kärnvapen.

Kostnad med förtäring: 150kr. Anmälan senast 14 februari.

 Den internationella kvinnodagen 8 mars

Den internationella kvinnodagen den 8 mars kommer preliminärt att uppmärksammas med en manifestation. Denna är utifrån kampanjen ”Lön hela dagen”. Förbundet är med och driver kampanjen tillsammans med flera kvinnoorganisationer. Mer information kommer senare per mejl.

Teaterföreställning

Onsdagen den 20 mars besöker vi Landskrona teater för att se Riksteaterns jubileumsversion av föreställningen ”Väckarklockan” med anledning av 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt. Den utgår från Elin Wägners bok med samma namn. Måltid (soppa med bröd) börjar kl. 17.30 i Teaterrestaurangen. Föreställningen börjar kl. 19.00. Biljettpriset för enbart teater är 175kr. Förtäring och teaterbiljett kostar 225kr.

Anmälan senast 1 mars för både teaterbiljett och eventuell måltid.

Aprilmöte med fokus på jämställdhetsfrågor

Måndagen den 8 april samlas vi på ovanvåningen i Restaurang Fellini kl. 18.00. Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen i Malmö, är vår gästföreläsare. Hon kommer att tala om ett intressant och tänkvärt ämne med fokus på jämställdhet: ”Kvinnor och makten över ekonomin”.

Kostnad med förtäring 150kr. Föredraget börjar ca 19.00.

Anmälan senast 3 april.

Förbundsårsmöte i Helsingborg

Förbundsårsmötet äger rum 10-11 maj på Clarion Grand Hotelli Helsingborg. Ett förmöte anordnas den 10:e  och själva årsmötet är den 11:e. Mer information kommer på förbundets hemsida.

Utflykt till kvinnokooperativet Yalla-Trappan i Malmö

Fredagen den 24 maj gör vi en utflykt till den ideella föreningen Yalla-Trappan i Rosengård, som är ett kvinnokooperativ samt ett arbetsintegrerande socialt företag. Vi samlas där kl. 13.00. Vi har möjlighet att få bese/studera deras verksamhet. Lunch kostar 70kr som var och en betalar själv.

Anmälan senast 20 maj. Vid anmälan meddela om du åker på egen hand eller vill resa gemensamt. Beroende på antalet som vill samåka, återkommer vi om färdsätt.

 

Om man innan föredragen önskar delta i trivsam samvaro med förtäring är det nödvändigt med föranmälan. Enbart föredrag kostar 50kr.

Ta gärna med gäster. Även icke medlemmar är välkomna!

Anmälan till Gunilla Persson 0768 496626 gphudvard@­hotmail.com eller

Gull-Britt Hansson tel. 0418-179 68 214hansson@telia.com

Vid kretsmötena går det att betala kontant eller med swisch.

 

Lunchträffar

Vi fortsätter även i vår med att träffas för att äta och samtala under trevliga

former. Lunchmötena genomför vi på Restaurang Fellini vid Rådhustorget i Landskrona den sista fredagen i månaderna januari, februari, mars och april (25/1, 22/2, 29/3, 26/4). Vi samlas kl. 13.00. OBS! Ingen föranmälan. Var och en väljer utifrån dagens meny och betalar enskilt.

 

Välkommen till våra program!

Kontaktperson

Ann-Sofie Mörne, ann-sofie@morne.se