Praktisk information Apelrydsseminariet

Praktisk information för deltagare 

Resor till skolan:
Då skolan ligger en bit från Båstad centrum vill vi tipsa om att planera din resa i god tid. Från Båstad station och centrum går buss 501. Bussen går relativt sällan men då hela vägen till skolan. Information hittar du här: https://www.skanetrafiken.se/sok-resa/. Du söker på hållplatserna Båstad Station-Norrviken.

Du kan även kontakta Båstad taxi 0431-36 96 66 eller taxi Ängelholm 0431–171 170 för transport från tågstationen.

Kommer du med bil till Apelrydsskolan är det ca 3 km från Båstads centrum, följ skyltningen mot Norrvikens Trädgård. Parkeringsplatser finns på skolans framsida.

Adress till skolan:
Apelrydsskolan
Kattviksvägen 207, 269 91 Båstad

Du som bokat dagspass med skjuts: kontakta kansli@fredrikabremer.se med information om var du ska övernatta i Båstad/ restider till och från Båstad.

Incheckning och utcheckning:
För dig som har bokat med övernattning: Incheckningen pågår mellan 11.00-12.45 fredagen den 10 augusti. När du anländer får du information om vilket rum du ska bo på. Om du angett att du vill dela rum med någon kommer du få bo med den. Utcheckningen sker mellan 14.00-14.30 på lördagen, då du lämnar tillbaka din nyckel. Lakan och handduk finns på plats!

För dig som bokat dagspass: Ankomst sker från kl. 11.00-12.45, fredagen den 10 augusti. Lunch serveras från 11.30.

Middagar och måltider:
I seminariepasset ingår alla måltider, tider för dessa finns i programmet.
När du köpte ditt seminariepass fanns det möjlighet att uppge specialkost. Om du inte redan uppgett detta, eller är osäker, mejla kansli@fredrikabremer.se och meddela oss.

Ta gärna med badkläder då det finns en mysig badbrygga precis vid skolan!

Fullständigt program för Apelrydsseminariet 2018!

Nu är programmet för Apelrydsseminariet 2018 här! I det fullspäckade programmet återfinns talare som Alice Bah Kuhnke, Agneta Stark, Helena von Zweigbergk, Anna Serner och många fler.

Här finner du fullständigt program!

Seminariet anordnas den 10-11 augusti på vackra Apelrydsskolan strax utanför Båstad. Det finns ett fåtal platser kvar med övernattning, det går även att boka dagspass och ordna med boende i Båstad. I alla seminariepass ingår samtliga måltider, bland annat en trerättersmiddag med underhållning och trevligt mingel.

All information om priser och bokning finner du här.

Se till att säkra din plats på Apelryd 2018 och läs mer om seminariet här!


Vi ses i sommar! 

 

 

Helena von Zweigbergk till Apelrydsseminariet

Under den tioende upplagen av det årliga Apelrydsseminariet står utbildning och jämställdhet i fokus! Seminariet anordnas den 10-11 augusti på vackra Apelrydsskolan strax utanför Båstad. På det fullspäckade schemat står intressanta och inspirerande föreläsningar och panelsamtal, festmåltider och underhållning. Seminariet inleds av Alice Bah Kuhnke och Agneta Stark. Medverkar gör även Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet och Karin Olsson  kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar med övernattning på skolan, boka idag för att säkra din plats!

På spaning med Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk är författare, dramatiker och radioprofil från bland annat P1:s Spanarna. Under den tionde upplagan av Apelrydsseminariet medverkar Helena von Zweigbergk för att ge oss sin alldeles egna feministiska spaning! 

Se till att säkra din plats på Apelryd 2018 och läs mer om seminariet här!

 

Nu har vi också sammanställt en lista med boendeförslag på vår hemsida, gå in och se våra tips här!

Fler namn till Apelrydsseminariet 2018!

 

 

 

 

 

 

Apelrydsseminariet firar i år 10-årsjubileum med tema Utbildning och Jämställdhet! Bland talarna återfinns Alice Bah Kuhnke, Agneta Stark, Anna Serner VD Svenska Filminstitutet, Helena von Zweigbergk, Johanna Jaara Åstrand ordförande Lärarförbundet, Karin Olsson Kulturchef Expressen, Historiskan, Fatta, Emma Leijnse, Karin Milles, Sara Svanlund Lärarnas Riksförbund, med många fler!

Läs mer och anmäl dig här!

Anmäl dig till Apelrydsseminariet!

TEMA UTBILDNING OCH JÄMSTÄLLDHET VID APELRYDSSEMINARIET 2018!

Hur kan utbildning verka som motgift mot populistiska, antifeministiska och antidemokratiska strömningar? Vad blir skolans roll i kölvattnet av #metoo? Utbildning lönar sig, men mest för män och löneskillnaderna är som högst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens? Det är några av frågorna som står i fokus under 10-årsjubileet av Apelrydsseminariet som anordnas den 10-11 augusti på Apelrydsskolan i Båstad.
Jubileeupplagan av Fredrika Bremer Förbundets årliga seminarium har tema Utbildning och Jämställdhet och inleds med ett anförande av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tvådagarskonferensen består av spännande föreläsningar och seminarier, festmåltid, kulturinslag och underhållning.

Läs mer och anmäl dig här!

Ulrika Kärnborg ny ordförande för Fredrika Bremer Förbundet

Ulrika Kärnborg, författare, journalist och samhällsdebattör, valdes till ny ordförande under Fredrika Bremer Förbundets årsmöte den 5 maj. Hon efterträder Louise Lindfors som varit ordförande för förbundet sedan 2013.

– Jag känner mig otroligt hedrad över att ha fått detta förtroende. Som journalist och författare har jag hela tiden fokuserat på jämställdhet. Nu får jag möjlighet att göra en konkret insats, säger Ulrika Kärnborg.

Hon brinner för frågan om kvinnors maktpositioner i samhället och vill ta vid där #metoo-rörelsen inte lyckats.

– #Metoo-rörelsen – som från början handlade om sexuella hot och trakasserier – såg jag som en möjlighet till att börja tala om glastaket som stoppar svenska kvinnor i karriären. Det tåget har tyvärr gått nu, vilket inte minst efterdyningarna av den skandal som omgivit Svenska Akademien visar, säger Kärnborg som ändå vill ta tag i sakfrågan igen.

Ulrika Kärnborg är en av Sveriges ledande författare och samhällsdebattörer, med en bakgrund som journalist på Dagens Nyheter och Expressen. Hon har också varit verksam som programledare, kulturstrateg och vice ordförande i Sveriges Författarförbund.

Debutromanen ”Myrrha” (2008) blev en nationell bästsäljare och översattes till flera språk. Ulrika Kärnborg har även skrivit en prisad biografi om Fredrika Bremer.

– Min farmor, som föddes i början av förra seklet, var en Fredrika. När jag själv debuterade som författare var det med en biografi om Fredrika Bremer, en av de största internationella litteraturkändisarna genom tiderna. Nu ser jag fram emot att som ordförande för Sveriges äldsta jämställdhetsförbund fortsätta det arbete som denna viktiga organisation drivit sedan 1884.

Övriga ledamöter i Fredrika Bremer Förbundets styrelse är vice ordförande Per Henrik Magnusson, Ann-Sofie Malmgren, Torbjörn Messing, Christina Knight, Margareta Nord, Lars Jalmert, Agneta Söderlund och Karin Milles. Under förbundsårsmötet valdes Jelena Dojcinovic och Cecilia Elving in som nya suppleanter till styrelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulrika Kärnborg, fotograf Magnus Bergström

 

 

Färdigställt urval till Nannylund 2018!

Urvalet av Nannylundstipendiater är nu färdigt för 2018, och de antagna har meddelats per mail. I de fall då vi inte har kunnat maila, har vi skickat besked via posten. Vi har glädjen att konstatera att vi haft rekordmånga sökanden i år! För såväl Nannylundsvistelseveckorna som för Nannylundsveckan har förstagångssökande haft företräde samt de kvinnor som uppfyller stipendiets stadgar. I allra största utsträckning (ca 98%) av fallen så har den sökande beviljats den vecka hon valt i första hand – detta i hopp om att ni stipendiater ska ha möjligheten att tacka ja!

För dig som antagits behöver vi senast den 18 maj 2018 ha en bekräftelse via mail till de om att du tackar ja eller nej till din plats. Du svarar enkelt till den mailadress från vilken antagningsbeskedet skickats ut.

Efter detta datum går förfrågan vidare till reserver: uteblivet svar debiteras 500 kr.

För att förenkla svarshandläggning, vänligen utforma ditt svarsmail på följande vis:

Ämnesrad: Ja/nej v. 29 Förnamn Efternamn  (T.ex. ”JA v. 29 Petronella Bremer”)

Eventuella reserver meddelas endast om avhopp sker och en plats blir ledig: förbundet hör då av sig till er. De som står på reservlistan, eller som ej antagits, mottar alltså inte ett mail om detta. I detta skede har medlemmar i Fredrika Bremer Förbundet företräde.

OBS:

  • Ofullständiga ansökningar behandlas ej
  • Sent inkomna ansökningar behandlas ej
  • Ansökningar som saknar personbevis behandlas ej
  • Ansökningar via telefon eller mail behandlas ej – det måste inkomma en pappersansökan med personbevis till kansliet
  • Svar om antagning ges ej via telefon – de som är antagna meddelas via mail
  • Vi har tyvärr ej möjlighet att uppdatera eller registrera de önskemål (såsom veckoval) som inkommer i efterhand via mail eller telefon

Apelrydsseminariet 2018: Utbildning och Jämställdhet

Hur kan utbildning verka som motgift mot populistiska, antifeministiska och antidemokratiska strömningar? Vad blir skolans roll i kölvattnet av #metoo? Utbildning lönar sig, men mest för män och löneskillnaderna är som högst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens? Det är några av frågorna som står i fokus under 10-årsjubileet av Apelrydsseminariet som anordnas den 10-11 augusti på Apelrydsskolan i Båstad.

Jubileeupplagan av Fredrika Bremer Förbundets årliga seminarium har tema Utbildning och Jämställdhet och inleds med ett anförande av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tvådagarskonferensen består av spännande föreläsningar och seminarier, festmåltid, kulturinslag och underhållning.

Medverkar gör bland annat Lena Johansson, expert på jämställdhetsstatistik med bakgrund från Statistiska centralbyrån och regeringskansliet, som kommer att presentera delar av rapporten ”Samma yrke – olika lön” som visar på sambanden mellan högre utbildning och ökade löneskillnader mellan män och kvinnor. Elin Sundin, ordförande för organisationen Fatta, kommer också att medverka med en föreläsning om samtycke i skolan. Elin kommer att berätta om den kampanjen som Fatta bedrev under hösten 2017 där organisationen ställde krav på samtycke i läroplanen, kartläggning av sexuella trakasserier och respekt i skolkorridor.

Utöver dessa medverkande kommer också författaren och journalisten Emma Leijnse att berätta om sin bok ”Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolution”, och Ulf Mellström, professor i genusvetenskap på Karlstads universitet, kommer att föreläsa om varför just genusvetenskapen kommit att bli ett så kontroversiellt ämne, samt vilka konsekvenser det kan ha. Eva Bonde, chefredaktör för Historiskan, kommer också att vara på plats med ett fullspäckat quiz på temat utbildning och jämställdhet!

Läs mer om programmet, priser och boende, och köp din biljett här!

Partidebatt om jämställda löner på Kulturhuset i Stockholm

På den internationella kvinnodagen den 8 mars höll 16:02-rörelsen en partidebatt med temat jämställda löner på Kulturhuset i Stockholm. Fredrika Bremer Förbundet är medarrangör till kampanjen och var där och lyssnade tillsammans med några volontärer från Stockholms volontärgrupp. Medverkade gjorde representanter från sex stycken av dem sju riksdagspartierna: Karin Enström (M), Anders W Jonsson (C), Maria Arnholm (L), Aron Modig (KD), Ylva Johansson (S), Isabella Lövin (MP) och Jonas Sjöstedt (V). Sverigedemokraterna var inte inbjudna.

I debatten diskuterades bland annat föräldraförsäkringen, pensionssystemet, trygga anställningsavtal, och #metoo-rörelsen.

Hela debatten filmades och kan ses på Lön Hela Dagens facebook-sida, som du kan besöka via denna länk!