Sök praktik hos oss!

Vill du lära dig mer om opinionsbildning och kommunikation? Är du intresserad av jämställdhetsfrågor? Söker du praktik till hösten? Sök då till oss!

Nu söker Fredrika Bremer Förbundet praktikanter med placering på kansliet i Stockholm till hösten 2017. Som praktikant hos oss medverkar du i den löpande verksamheten, vårt kommunikationsarbete och är delaktig i organisationens projekt. Vi ser gärna att sökande har kompetens inom kommunikation men viktigast är ett brinnande engagemang för jämställdhet. Praktiktjänstgöringen är varierande och innefattar även medlemskontakt och hantering av medlemsregister, arbete med våra stiftelser och att driva projekt och uppgifter som rör vårt medlemskap i Sveriges Kvinnolobby.

Praktiken är oavlönad och bör vara en del av din utbildning.

För frågor och mer information kontakta kansliet på kansli@fredrikabremer.se. Du kan även nå oss på telefonnummer: 0732 554400.

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till kansli@fredrikabremer.se senast 26 april.

Tema hälsa och jämställdhet vid årets Apelrydsseminarium

Fredrika Bremer Förbundets årliga Apelrydsseminarium i Båstad har i år tema hälsa och jämställdhet. Under två dagar anordnas seminarium, panelsamtal och föreläsningar med fokus på bland annat ojämställd medicinsk forskning, maskulinitetsnormer, kvinnors ökande sjuktal samt kroppsideal och kroppsaktivism.

Vid årets seminarium deltar bland andra Jan Eliasson, som tidigare varit vice generalsekreterare för FN, Amelia Adamo, mångårig tidningsmakare och opinionsbildare, Barbro Westerholm (L) läkare och riksdagsledamot, Alexandra Charles von Hofsten ordf. 1,6 och 2,6 miljonerklubben, Suad Ali, utsedd till årets supertalang 2016 av Veckans Affärer, Birgitta Ohlsson (L), författare och riksdagsledamot, Kristina Sandberg, författare, och Sara Haraldsson, grundare av Maktsalongen.

Förutom intressanta panelsamtal och inspirerande föredrag bjuds deltagarna på middag och underhållning, samt morgonyoga med Blossom Tainton. Boka in den 11-12 augusti i kalendern och anmäl dig senast den 31 juli för en lärorik och spännande upplevelse!

Se fullständigt program här.

Anmälan till årets Apelrydsseminarium gör du här.
Vill du istället anmäla dig till Apelrydsseminariet utan övernattning gör du det här.

Följ oss i sociala medier och på #apelryd2017 för fler uppdateringar!

FN:s kvinnokommission 2017

Fredrika Bremer Förbundet deltog under föregående vecka vid FN:s årliga toppmöte om kvinnors rättigheter i New York. 

CSW, Commission on the Status of Women, är FN:s årliga möte om kvinnors rättigheter. Varje år samlas FN:s medlemsländer i New York för att komma överens om åtgärder för jämställdhetsarbetet världen över. Samtidigt som kommissionsmötet hålls pågår även ett stort antal seminarier, utställningar och debatter. Årets tema har fokus på ekonomisk jämställdhet – ”Women’s Economic Empowerment in the Changing World of Work”.

Under veckan har vi bland annat tagit del av framgångsrika exempel på jämställdhetsarbete världen över. Däribland exempel på hur kvinnorörelsen kan arbeta för att involvera pojkar och män i arbetet för jämställdhet.

Vi har även träffat representanter från den isländska regeringen för att höra mer om den nya isländska lagen för jämställda löner samt diskutera hur regeringar och civilsamhälle kan samarbeta för jämställda löner. Läs mer om den isländska lagen här.

Förhandlingarna om gemensamma slutsatser planeras avslutas den 24 mars. Sverige förhandlar inom EU:s grupp. Läs mer om CSW här.

Nordiska jämställdhetsministrar presenterar jämställdhetspolitiken i Norden

Internationella Kvinnodagen

Äntligen 8 mars! Kvinnokampen syns, hörs, mobiliserar, manifesterar, demonstrerar, organiserar och debatterar ännu mer än vanligt!
I en debattartikel i Dagens Samhälle kan vi idag läsa om att kvinnor jobbar gratis en timme varje dag och förslag på hur detta kan åtgärdas. Artikeln är undertecknad av FBF:s ordförande Louise Lindfors och andra representanter för 16:00-rörelsen. Läs den här!

Kvinnor jobbar gratis en timme varje dag

Lönegapet mellan kvinnor och män är 12,5 procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17 innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:00. Idag avslöjades det nya klockslaget vid en fotografering på Sergels torg i Stockholm. På plats för att manifestera för jämställda löner var bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér.

16:00-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer. Tillsammans arbetar vi för att även kvinnor ska få lön hela dagen. Sedan rörelsen bildades för fem år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:00. Med den förändringstakten (1,8 minuter per år) når vi jämställda löner först om 33 år – år 2050. Då har de flesta av dagens yrkesverksamma kvinnor gått i pension.

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 50 400 kronor.

16:00-rörelsen vill göra någonting åt det här, och vi ställer krav:
1. Jämställd föräldraförsäkring.
2. Samma rätt till heltid och trygga anställningsformer.
4. Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Inför och på Internationella kvinnodagen 8 mars genomförs manifestationer för jämställda löner över hela landet. Mer information om hur du kan delta finns på vår kampanjsida.

Efter kl. 16:00 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen!

Bakom Lön hela dagen står 16:00-rörelsen:
Sveriges Kvinnolobby (initiativtagare), Akademikerförbundet SSR, BPW Sverige, Centerkvinnorna, Fackförbundet ST, Fastighetsanställdas Förbund, Feministiskt Initiativ, Finansförbundet, Forum – Kvinnor och funktionshinder, Fredrika Bremer Förbundet, FTF – facket för försäkring och finans, Försvarsförbundet, Gröna kvinnor, Handelsanställdas förbund, Hotell- och restaurangfacket, IF Metall, Internationella Kvinnoförbundet (IKF), Kommunal, Kvinnliga Läkares Förening, Kvinnofronten, Kvinnor för fred väst, KvinnorKan, Kvinnor i Svenska kyrkan, Liberala kvinnor, LO, Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté, S-kvinnor, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Makalösa Föräldrar, Sveriges universitetslärare och forskare (SULF), TCO, Unizon, Varken hora eller kuvad, Vision, Vårdförbundet, Vänsterpartiets kvinnonätverk, Winnet Sverige.

Bli volontär för Fredrika Bremer Förbundet!

Don’t agonize, organize! De senaste månaderna har vi fått massor med nya medlemmar och flera har hört av sig och vill engagera sig. Fantastiskt tycker vi! Därför har vi startat en volontärgrupp som kommer ha sitt första möte onsdag 15/2 kl.17.00 i Stockholm. Vill du vara med och hjälpa oss i vårt partipolitiskt oberoende arbete för jämställdhet? Eller har du andra idéer på hur du kan engagera dig? Hör av dig till kansli@fredrikabremer.se!

 

 

 

 

 

Miniserie om ”Tidskrift för hemmet”

Under kommande vecka har Herthabloggen äran att presentera en miniserie av Josefine Thorén om Herthas föregångare ”Tidskrift för hemmet” och dess grundare. I den tredelade bloggserien följer vi utvecklingen under tidskriftens första tio år i en komprimerad version baserad guldkornen ur hennes kandidatuppsats ”Från uppfostrare till medborgare”. Följ miniserien här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Josefine Thorén

 

76 miljarder mer till mansdominerade yrken – varje år

 

 

 

 

 

 

 

Idag skriver vi, tillsammans med bland andra Sveriges Kvinnolobby och Vårdförbundet, ett debattinlägg i SvD Näringsliv om de strukturella löneskillnaderna. Expertnätverket Lönelotsarna har tagit fram en rapport som visar att genomsnittslönen i yrken där en majoritet kvinnor arbetar är 28 600 kronor, jämfört med 33 900 kronor i yrken där en majoritet män arbetar. En person som arbetar inom ett kvinnodominerat yrke tjänar alltså i genomsnitt 5 300 kronor mindre varje månad. Nu vill vi se åtgärder från regeringen och arbetsmarknadens parter för att rätta till snedfördelningen.

Läs debattinlägget här.

Förbundsårsmöte i Avesta 5-6 maj

Som medlem i Fredrika Bremer Förbundet är du varmt välkommen till Avesta och Fredrika Bremer Förbundets årsmöte 2017!

Vi börjar fredagen den 5 maj på Best Western Star Hotell, Markustorget 1 i Avesta. Från klockan 15.00 kommer det serveras kaffe på hotellet. Klockan 17.00 avgår en buss från hotellet till Korskrogen bygdegård och klockan 17.30 är det samling i bygdegården. På plats på Korskrogen håller Karin Perers, ordförande Mellanskog och ordförande för Kyrkomötet i Sverige, föredrag under rubriken ”Framtiden i samklang med naturen”. Klockan 19.00 serveras middag, efter middagen klockan 20.30 underhåller gruppen Basfiol och flöjt och det utlovas även en spännande överraskning.

Förhandlingarna pågår från 09.00-13.00 lördagen den 6 maj på Avesta Församlingsgård och avslutas med en lunch. Efter lunchen avgår buss tillbaka till Avesta Krylbo station.

Kostnad: Fredrika Bremer Förbundet står för kost och logi. Resekostnader ersätts upp till maximalt 1500 kronor per person (boka i tid för så billiga biljetter som möjligt). Anmälan görs genom Fredrika Bremer Förbundets hemsida och inbjudan kommer skickas ut per mejl i slutet av februari. Vi behöver ha din anmälan senast 31 mars. Om du inte har tillgång till dator så ring till kansliet på 0732-554400 så kan vi hjälpa dig med din anmälan. Nomineringar till Årets Fredrika och BRA-priset 2017 tas emot av kansliet på kansli@fredrikabremer.se.

Varmt välkommen!