Helena von Zweigbergk till Apelrydsseminariet

Under den tioende upplagen av det årliga Apelrydsseminariet står utbildning och jämställdhet i fokus! Seminariet anordnas den 10-11 augusti på vackra Apelrydsskolan strax utanför Båstad. På det fullspäckade schemat står intressanta och inspirerande föreläsningar och panelsamtal, festmåltider och underhållning. Seminariet inleds av Alice Bah Kuhnke och Agneta Stark. Medverkar gör även Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet och Karin Olsson  kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar med övernattning på skolan, boka idag för att säkra din plats!

På spaning med Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk är författare, dramatiker och radioprofil från bland annat P1:s Spanarna. Under den tionde upplagan av Apelrydsseminariet medverkar Helena von Zweigbergk för att ge oss sin alldeles egna feministiska spaning! 

Se till att säkra din plats på Apelryd 2018 och läs mer om seminariet här!

 

Nu har vi också sammanställt en lista med boendeförslag på vår hemsida, gå in och se våra tips här!

Fler namn till Apelrydsseminariet 2018!

 

 

 

 

 

 

Apelrydsseminariet firar i år 10-årsjubileum med tema Utbildning och Jämställdhet! Bland talarna återfinns Alice Bah Kuhnke, Agneta Stark, Anna Serner VD Svenska Filminstitutet, Helena von Zweigbergk, Johanna Jaara Åstrand ordförande Lärarförbundet, Karin Olsson Kulturchef Expressen, Historiskan, Fatta, Emma Leijnse, Karin Milles, Sara Svanlund Lärarnas Riksförbund, med många fler!

Läs mer och anmäl dig här!

Anmäl dig till Apelrydsseminariet!

TEMA UTBILDNING OCH JÄMSTÄLLDHET VID APELRYDSSEMINARIET 2018!

Hur kan utbildning verka som motgift mot populistiska, antifeministiska och antidemokratiska strömningar? Vad blir skolans roll i kölvattnet av #metoo? Utbildning lönar sig, men mest för män och löneskillnaderna är som högst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens? Det är några av frågorna som står i fokus under 10-årsjubileet av Apelrydsseminariet som anordnas den 10-11 augusti på Apelrydsskolan i Båstad.
Jubileeupplagan av Fredrika Bremer Förbundets årliga seminarium har tema Utbildning och Jämställdhet och inleds med ett anförande av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tvådagarskonferensen består av spännande föreläsningar och seminarier, festmåltid, kulturinslag och underhållning.

Läs mer och anmäl dig här!

Ulrika Kärnborg ny ordförande för Fredrika Bremer Förbundet

Ulrika Kärnborg, författare, journalist och samhällsdebattör, valdes till ny ordförande under Fredrika Bremer Förbundets årsmöte den 5 maj. Hon efterträder Louise Lindfors som varit ordförande för förbundet sedan 2013.

– Jag känner mig otroligt hedrad över att ha fått detta förtroende. Som journalist och författare har jag hela tiden fokuserat på jämställdhet. Nu får jag möjlighet att göra en konkret insats, säger Ulrika Kärnborg.

Hon brinner för frågan om kvinnors maktpositioner i samhället och vill ta vid där #metoo-rörelsen inte lyckats.

– #Metoo-rörelsen – som från början handlade om sexuella hot och trakasserier – såg jag som en möjlighet till att börja tala om glastaket som stoppar svenska kvinnor i karriären. Det tåget har tyvärr gått nu, vilket inte minst efterdyningarna av den skandal som omgivit Svenska Akademien visar, säger Kärnborg som ändå vill ta tag i sakfrågan igen.

Ulrika Kärnborg är en av Sveriges ledande författare och samhällsdebattörer, med en bakgrund som journalist på Dagens Nyheter och Expressen. Hon har också varit verksam som programledare, kulturstrateg och vice ordförande i Sveriges Författarförbund.

Debutromanen ”Myrrha” (2008) blev en nationell bästsäljare och översattes till flera språk. Ulrika Kärnborg har även skrivit en prisad biografi om Fredrika Bremer.

– Min farmor, som föddes i början av förra seklet, var en Fredrika. När jag själv debuterade som författare var det med en biografi om Fredrika Bremer, en av de största internationella litteraturkändisarna genom tiderna. Nu ser jag fram emot att som ordförande för Sveriges äldsta jämställdhetsförbund fortsätta det arbete som denna viktiga organisation drivit sedan 1884.

Övriga ledamöter i Fredrika Bremer Förbundets styrelse är vice ordförande Per Henrik Magnusson, Ann-Sofie Malmgren, Torbjörn Messing, Christina Knight, Margareta Nord, Lars Jalmert, Agneta Söderlund och Karin Milles. Under förbundsårsmötet valdes Jelena Dojcinovic och Cecilia Elving in som nya suppleanter till styrelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulrika Kärnborg, fotograf Magnus Bergström

 

 

Färdigställt urval till Nannylund 2018!

Urvalet av Nannylundstipendiater är nu färdigt för 2018, och de antagna har meddelats per mail. I de fall då vi inte har kunnat maila, har vi skickat besked via posten. Vi har glädjen att konstatera att vi haft rekordmånga sökanden i år! För såväl Nannylundsvistelseveckorna som för Nannylundsveckan har förstagångssökande haft företräde samt de kvinnor som uppfyller stipendiets stadgar. I allra största utsträckning (ca 98%) av fallen så har den sökande beviljats den vecka hon valt i första hand – detta i hopp om att ni stipendiater ska ha möjligheten att tacka ja!

För dig som antagits behöver vi senast den 18 maj 2018 ha en bekräftelse via mail till de om att du tackar ja eller nej till din plats. Du svarar enkelt till den mailadress från vilken antagningsbeskedet skickats ut.

Efter detta datum går förfrågan vidare till reserver: uteblivet svar debiteras 500 kr.

För att förenkla svarshandläggning, vänligen utforma ditt svarsmail på följande vis:

Ämnesrad: Ja/nej v. 29 Förnamn Efternamn  (T.ex. ”JA v. 29 Petronella Bremer”)

Eventuella reserver meddelas endast om avhopp sker och en plats blir ledig: förbundet hör då av sig till er. De som står på reservlistan, eller som ej antagits, mottar alltså inte ett mail om detta. I detta skede har medlemmar i Fredrika Bremer Förbundet företräde.

OBS:

  • Ofullständiga ansökningar behandlas ej
  • Sent inkomna ansökningar behandlas ej
  • Ansökningar som saknar personbevis behandlas ej
  • Ansökningar via telefon eller mail behandlas ej – det måste inkomma en pappersansökan med personbevis till kansliet
  • Svar om antagning ges ej via telefon – de som är antagna meddelas via mail
  • Vi har tyvärr ej möjlighet att uppdatera eller registrera de önskemål (såsom veckoval) som inkommer i efterhand via mail eller telefon

Apelrydsseminariet 2018: Utbildning och Jämställdhet

Hur kan utbildning verka som motgift mot populistiska, antifeministiska och antidemokratiska strömningar? Vad blir skolans roll i kölvattnet av #metoo? Utbildning lönar sig, men mest för män och löneskillnaderna är som högst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens? Det är några av frågorna som står i fokus under 10-årsjubileet av Apelrydsseminariet som anordnas den 10-11 augusti på Apelrydsskolan i Båstad.

Jubileeupplagan av Fredrika Bremer Förbundets årliga seminarium har tema Utbildning och Jämställdhet och inleds med ett anförande av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tvådagarskonferensen består av spännande föreläsningar och seminarier, festmåltid, kulturinslag och underhållning.

Medverkar gör bland annat Lena Johansson, expert på jämställdhetsstatistik med bakgrund från Statistiska centralbyrån och regeringskansliet, som kommer att presentera delar av rapporten ”Samma yrke – olika lön” som visar på sambanden mellan högre utbildning och ökade löneskillnader mellan män och kvinnor. Elin Sundin, ordförande för organisationen Fatta, kommer också att medverka med en föreläsning om samtycke i skolan. Elin kommer att berätta om den kampanjen som Fatta bedrev under hösten 2017 där organisationen ställde krav på samtycke i läroplanen, kartläggning av sexuella trakasserier och respekt i skolkorridor.

Utöver dessa medverkande kommer också författaren och journalisten Emma Leijnse att berätta om sin bok ”Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolution”, och Ulf Mellström, professor i genusvetenskap på Karlstads universitet, kommer att föreläsa om varför just genusvetenskapen kommit att bli ett så kontroversiellt ämne, samt vilka konsekvenser det kan ha. Eva Bonde, chefredaktör för Historiskan, kommer också att vara på plats med ett fullspäckat quiz på temat utbildning och jämställdhet!

Läs mer om programmet, priser och boende, och köp din biljett här!

Partidebatt om jämställda löner på Kulturhuset i Stockholm

På den internationella kvinnodagen den 8 mars höll 16:02-rörelsen en partidebatt med temat jämställda löner på Kulturhuset i Stockholm. Fredrika Bremer Förbundet är medarrangör till kampanjen och var där och lyssnade tillsammans med några volontärer från Stockholms volontärgrupp. Medverkade gjorde representanter från sex stycken av dem sju riksdagspartierna: Karin Enström (M), Anders W Jonsson (C), Maria Arnholm (L), Aron Modig (KD), Ylva Johansson (S), Isabella Lövin (MP) och Jonas Sjöstedt (V). Sverigedemokraterna var inte inbjudna.

I debatten diskuterades bland annat föräldraförsäkringen, pensionssystemet, trygga anställningsavtal, och #metoo-rörelsen.

Hela debatten filmades och kan ses på Lön Hela Dagens facebook-sida, som du kan besöka via denna länk!

Internationella kvinnodagen 2018

Båstad

På den Internationella kvinnodagen i Båstad den 8 mars gästades Båstadkretsen av Marianne Orsander som höll ett föredrag om ”Vad kvinnor har Båstadkommit”. I föredraget delade Marianne med sig av flera spännande berättelser om kvinnors livsöden på Bjäre.

 

Landskrona

På den Internationella kvinnodagen i Landskrona var flera Landskrona-fredrikor med och deltog i en manifestation för ”Lön Hela Dagen” vid Rådhustorget. Lön Hela Dagen, eller 16:02-rörelsen som den även kallas, är en kampanj som Fredrika Bremer Förbundet är med och driver tillsammans med projektarrangören Sveriges Kvinnolobby. Årligen uppmärksammar projektet löneskillnader mellan kvinnor och män.

För att läsa mer om Lön Hela Dagen, besök Sveriges Kvinnolobbys hemsida via denna länk! 

Klockan 18.00 samma dag hade Landskronakretsen arrangerat ett program med föredrag av universitetslektor Tina Mattsson från Lunds socialhögskola. Tina pratade om kön och maktrelationer samt utmaningar i socialt arbete. Ett 30-tal åhörare fick bland annat belyst följande frågeställningar: Hur fungerar könsmaktsrelationer? Vad betyder klass och etnicitet för socialt arbete? Hur kan man utveckla professionaliteten genom kritisk reflektion?

 

Stockholm

På kvällen den 7 mars uppmärksammades den Internationella kvinnodagen av Stockholm/Uppsalakretsen i och med releasen av den nya Herthatidningen. Releasen hölls på Bistro i centrala Stockholm och kvällen gästades av Carina Ohlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i S-kvinnor, och  Jessika Roswall, riksdagsledamot för Nya Moderaterna.

De två gästerna deltog i en debatt med fokus på olika jämställdhetsfrågor som Fredrika Bremer Förbundet bedriver i sin verksamhet; bland annat jämställda löner, jämställda pensioner och en individualiserad föräldraförsäkring. Debatten modererades av Fredrika Bremer Förbundets ordförande Louise Lindfors.

 

Örnsköldsvik

Fredrika Bremer Förbundets Örnsköldsvikskrets var i år huvudarrangör för den Internationella kvinnodagen i Örnsköldsvik som detta år firandes på Sliperiet. Förbundskretsen arrangerar årligen aktiviteter för den 8 mars tillsammans med ett tiotal andra föreningar och undernamnet för årets evenemang var ”Tillsammans är vi starka”.

Dagen bestod av bland annat filmvisningar, vernissage, diskussioner och teater. Det genomgående temat för dagen var #metoo-rörelsen, sexuella trakasserier, och normbrytande beteende som valet av evenemangets undernamn grundar sig i.

En sammanfattande video om evenemanget på Sliperiet kan ses vi denna länk!

 

Kretsarnas årsmöten 2018

Båstad

Båstadkretsens årsstämma ägde rum onsdagen den 21 februari och hölls sedvanligt i Församlingsgården där väggarna, dagen till ära, var tapetserade med historik om arbetet med jämställdhet i Båstads kommun och skolor från 1979 och framåt.

Vid mötet valdes ny ordförande, då Ingela Bernhold valt att avgå. Hon blev varmt avtackad för sitt engagemang och intresse för kretsen. Hennes omfattande kontaktnät på Bjärehalvön har bidragit till många spännande föreläsningar för Båstadskretsen. Ingela kommer att kvarstå som styrelseledamot. Till ny ordförande valdes Margareta Lindgren, civilekonom, fredrika sedan 10 år, kassör i kretsstyrelsen och ordinarie ledamot i förbundets valberedning. Margareta hälsades välkommen till sitt nya uppdrag som hon tryggt övertar med mycket kunskap och stor idérikedom.

Till ny ordinarie styrelseledamot för 2 år valdes Nina Jönsson, civilingenjör med inriktning lantmäteri. Nina har alltid varit intresserad av frågor gällande natur, miljö och jämställdhet mellan kvinnor och män, och vill vara med och utveckla, förändra och förbättra samhället till att bli mer hållbart och jämställt/jämlikt. Efter avslutat årsmöte rapporterade styrelsen om fem Båstad-fredrikors deltagande i Södra kretsarnas årsmöte i Landskrona lördagen den 10 februari.

Som underhållning för kvällen fick medlemmarna i Båstadskretsen lyssna till Fredrika-sånger av Ulla-Carin Nyqvist och även ”litta” skånskt bygdemål av Daniel Rydsjö framfört av Ingela som också läste det tal hon hållit för sin far, som på sin tiden var en otroligt jämställd familjefar, på hans 80-års dag 1985.

 

Landskrona

Torsdagen den 22 februari hade Fredrika Bremer Förbundets Landskronakrets årsmöte i församlingslokalen Livsglädje. Efter valen har styrelsen för verksamhetsåret 2018 följande sammansättning: ordförande Kerstin Christensson, vice ordförande Ann-Sofie Mörne, suppleant Raija Öhrstedt, och ledamöterna Britt Nilsson, Sonia Anderson, Gunilla Persson och Eva Christensson.

Ann-Sofie Mörne avtackades som avgående ordförande samt Ulla Dellien som varit suppleant. Efter årsmötesförhandlingarna höll förbundsstyrelseledamoten Torbjörn Messing ett intressant och tänkvärt föredrag om mäns upplevelser av #metoo-uppropen, maskulinitetsnormer, samt hur uppropen kommer att förändra attityder.

 

Örnsköldsvik

På onsdagen den 7 februari hade Örnsköldsvikskretsen årsmöte på Ödbergska Gården. Årsmötesförhandlingarna leddes av Marianne Vincent och kretsens verksamhetsberättelse för 2017 presenterades. Ett tiotal kretsmöten redovisades i verksamhetsberättelsen, bland dessa kan nämnas filmkväll med The Danish Girl, utflykt till antikvariatet i Myre, studiebesök på residenset i Härnösand och föredrag om ekofeminism och ekosystemtjänster.

Bland övrig verksamhet märks kretsens två litteraturcirklar och en studiecirkel på temat genus och struktur. Kretsen har också tillsammans med Fredrika Bremer Förbundets Sundsvallkrets delat ut stipendier till ”Anna Wedholms Minne”.

Vid årsmötet omvaldes styrelsen och Lisa Åhman valdes till ordförandeposten, som under en tid har stått tom i Örnsköldsvikkretsen. Agneta Söderlund fortsätter som kontaktperson för kretsen. Gäst för kvällen var Göte Nordmar, ordförande för Johan Ödbergsällskapet, som var där och berättade om Ödbergska gården.

#metoo-kravlista till ministern

#Metoo-kampanjen utlöste en stark och berättigad reaktion och följdes av kvinnoupprop från många områden . Detta förde med sig ett behov att följa upp vad som skett för en framtida fas av handling och uppföljning av alla de positiva förändringar i samhället som redan har avtecknat sig.

Representanter för 65#meetoo-uppropet arrangerade den 6 mars ett möte med Åsa Regnér, som regeringens ansvarige representant, på Historiska museet. Mer än 100 personer representerande ett urval av aktuella grupper,  liksom många från samhället i övrigt. Per Henrik Magnusson, vice styrelse ordförande i Fredrika Bremer Förbundet, och Gundla Järpe Magnusson, medlem i Fredrika Bremer Förbundet, närvarande vid överlämnandet av gruppernas förslag till Åsa Regnér.

Mötet inleddes genom att ministern vandrade runt och handhälsade på de närvarande. Därefter talade företrädare för ett urval av grupperna om sina historiska erfarenheter. Stämningen i rummet blev under detta varm och engagerad med uppmuntrande rop. Efter att sju representanter från de närvarande grupperna hade framträtt med sina tal överlämnades sju åtgärdsförslag som togs emot av ministern med ett varmt tack till alla som deltagit i detta initiativ med orden ”… det är min uppgift att göra ert arbete och era krav rättvisa.”

Att Åsa Regnér nästa dag hade lämnat sin ministerpost innebär att hennes efterträdare, Lena Hallengren, förväntas uppfylla regeringens uttalande kommande år. Det blir allas vår uppgift att följa upp denna viktiga process.

I DN Debatt-artikeln ”Här är vallöftena vi i metoo-uppropen vill se”  kan du läsa mer om de sju åtgärdsförslagen.