apelryd-2015
Mingel utanför Apelrydsskolan innan Fredrika Bremer Förbundets sjunde Apelrydsseminarium skulle dra igång.

Den 8-9 augusti gick Fredrika Bremer Förbundets sjunde Apelrydsseminarium av stapeln på temat kärlek och jämställdhet. Som blivande praktikanter på förbundet var Apelrydsseminariet vår första inblick i vad höstterminens praktik skulle komma att innebära, och oj vilka inspirationsfyllda, hoppfulla och lärorika dagar det blev!

Seminariet inleddes med en passionerad tango som satte stämningen för resten av programmet. Ordförande Louise Lindfors hälsade alla välkomna och presenterade seminariets tre inledningstalare; Anna Kinberg Batra, Jesper Fundberg och Alle Eriksson. De talade på temat utifrån sina respektive roller och erfarenheter och Jespers gestaltning av ett brev till sin syster var både rörande och tankeväckande. Och Alles tydliga redogörelse för varför det intersektionella perspektivet är nödvändigt i den feministiska kampen var både lärorikt och engagerande! Som nya praktikanter på en av Sveriges äldsta jämställdhetsorganisationer slogs vi båda av hur otroligt tydligt det intersektionella perspektivet genomsyrade årets Apelrydsseminarium, det känns bra och nödvändigt!

Fredagen fortsatte med ett samtal om just feministiska utmaningar genom tiderna och det var spännande att det hettade till när transfrågornas utrymme i debatten ifrågasattes och en formulering som ”våra frågor och dina frågor” utmynnade i att Aleksa Lundberg, en stark röst för just transpersoners rättigheter, utbrast: ”Men herregud, det är väl ändå VÅRA frågor alltihop!” På eftermiddagen bjöds det på teater ur Stadsteaterns föreställning ”Kvinna, känn din kropp!” med Kalle Westerdahl och Sanna Krepper och de flesta i publiken skrattade så att de grät, medan vissa tyckte att det var oanständigt och lämnade lokalen! Starka känslor i omlopp, spännande! Som avslutning bjöds vi en inspirerande brandtalsstafett av fyra ungdomar från Uppdrag Ninjas. Dagen avslutades med mingel och fantastisk mat från Apelrydsskolans fantastiska lärare på restaurangprogrammet, Martin och hans kollegor.

Lördagsmorgonen mjukstartade med yoga för den som ville och dagen fortsatte med många samtal. Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada Noli pratade om sin nya bok med Louise Lindfors och journalisten Maja Aase samtalade med Maud Edgren Schori och hennes man Pierre Schori om deras erfarenheter av fredsarbete i världen. Förmiddagen avslutades med ett panelsamtal med konkreta tips och strategier för jämställdhets arbete i vardagen. Detta skapade en känsla av att det lilla en gör i vardagen även kan påverka jämställdhetsarbetet i det långa loppet.

Efter lunchen kom världen på besök! Sasja Beslik, chef för området Ansvarsfulla investeringar på Nordea, berättade och visade film från det arbete han bedriver med sitt team för att använda kapitalets makt för att skapa mer social och ekonomisk hållbarhet i de delar av världen där Nordea, som Nordens största kapitalförvaltare, placerar sina kunders pengar. Detta anförande var både upprörande och hoppingivande, tänk vad mycket bra förändringar som skulle kunna skapas om bara fler människor, i synnerhet inom finanssektorn, såg hur allt hänger samman och hur hållbarhet faktiskt även är en långsiktig och livsnödvändig parameter både för framtida tillväxt och för mänsklighetens fortlevnad!

För oss var helgens höjdpunkter de samtal som påvisade att alla frågor inte har självklara svar, att det finns motsättningar men att vi tillsammans genom samtal kan bidra med olika perspektiv och genom samarbete och gemensamma erfarenheter skapa mer jämställd värld.

Vi som är nya inom Fredrika Bremer Förbundet var grymt imponerade av seminariets diversifiering rörande innehåll. I skrivande stund sitter vi på kansliet i Stockholm och blickar tillbaka på Apelrydsseminariet med en känsla av gemensamskap och inspiration, men framför allt ser vi fram mot hösten då vi känner oss enormt peppade på att få bli en del av Fredrika Bremer Förbundet!

Elin Lindsmyr och Mia Jonsson Lindell, praktikanter

alle-erikssonAlle Eriksson talar om intersektionalitet i sitt Keynote speech.

liv-stromqvist

En varg söker sin pod, Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada Noli i samtal om samtida feministiska utmaningar. 

Kärlek och jämställdhet på årets Apelrydsseminarium!