Båstad

På den Internationella kvinnodagen i Båstad den 8 mars gästades Båstadkretsen av Marianne Orsander som höll ett föredrag om ”Vad kvinnor har Båstadkommit”. I föredraget delade Marianne med sig av flera spännande berättelser om kvinnors livsöden på Bjäre.

 

Landskrona

På den Internationella kvinnodagen i Landskrona var flera Landskrona-fredrikor med och deltog i en manifestation för ”Lön Hela Dagen” vid Rådhustorget. Lön Hela Dagen, eller 16:02-rörelsen som den även kallas, är en kampanj som Fredrika Bremer-förbundet är med och driver tillsammans med projektarrangören Sveriges Kvinnolobby. Årligen uppmärksammar projektet löneskillnader mellan kvinnor och män.

För att läsa mer om Lön Hela Dagen, besök Sveriges Kvinnolobbys hemsida via denna länk! 

Klockan 18.00 samma dag hade Landskronakretsen arrangerat ett program med föredrag av universitetslektor Tina Mattsson från Lunds socialhögskola. Tina pratade om kön och maktrelationer samt utmaningar i socialt arbete. Ett 30-tal åhörare fick bland annat belyst följande frågeställningar: Hur fungerar könsmaktsrelationer? Vad betyder klass och etnicitet för socialt arbete? Hur kan man utveckla professionaliteten genom kritisk reflektion?

 

Stockholm

På kvällen den 7 mars uppmärksammades den Internationella kvinnodagen av Stockholm/Uppsalakretsen i och med releasen av den nya Herthatidningen. Releasen hölls på Bistro i centrala Stockholm och kvällen gästades av Carina Ohlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i S-kvinnor, och  Jessika Roswall, riksdagsledamot för Nya Moderaterna.

De två gästerna deltog i en debatt med fokus på olika jämställdhetsfrågor som Fredrika Bremer-förbundet bedriver i sin verksamhet; bland annat jämställda löner, jämställda pensioner och en individualiserad föräldraförsäkring. Debatten modererades av Fredrika Bremer-förbundets ordförande Louise Lindfors.

 

Örnsköldsvik

Fredrika Bremer-förbundets Örnsköldsvikskrets var i år huvudarrangör för den Internationella kvinnodagen i Örnsköldsvik som detta år firandes på Sliperiet. Förbundskretsen arrangerar årligen aktiviteter för den 8 mars tillsammans med ett tiotal andra föreningar och undernamnet för årets evenemang var ”Tillsammans är vi starka”.

Dagen bestod av bland annat filmvisningar, vernissage, diskussioner och teater. Det genomgående temat för dagen var #metoo-rörelsen, sexuella trakasserier, och normbrytande beteende som valet av evenemangets undernamn grundar sig i.

En sammanfattande video om evenemanget på Sliperiet kan ses vi denna länk!

 

Internationella kvinnodagen 2018