Ännu ett år har Nannylundsvistelsen och Nannylundsveckan tagit plats i Apelrydsskolans lokaler, med svalor flygandes över taken och med en sommarvärme som dag efter dag lockat till havsbad!

År 1909 mottog Fredrika Bremer-förbundet en donation från Eva Maria Törnebom. Stipendieverksamheten Nannylund riktar sig till ensamstående kvinnor och ger möjlighet till rekreation på vackra Apelrydsskolan med utsikt över vattnet utanför Båstad. Årets upplaga visar rekordmånga sökanden – och vi är så glada att fler ser och hör talas om vad FBF gör eftersom stiftelseförvaltandet utgör en stor del av det fina arbete förbundet står för!

De första fyra veckorna utgör “Nannylundsvistelsen” då gästerna bjuds på boende och en morgonföreläsning under veckan – Fredrikafrukosten. Dessa veckor uppgår antalet gäster till 18 inklusive cirka 6 medföljande barn per vecka. I år hade FBF glädjen att första veckan bjuda in Ingrid Persson Skog, som berättade om äventyrliga skånska kvinnor bakom namnen på lokaltågen “Pågatågen” – ett mycket uppskattat inslag. Senare Fredrikafrukostföreläsningar höll styrelseledamot och maskulinitetsforskare Lars Jalmert samt styrelseledamoten och civilekonomen, samt kassaansvarig inom förbundet, Ann-Sofie Malmgren. Extra glada var vi också att välkomna Gabriel Romanus, f.d. socialförsäkringsminister tillika tidigare VD för systembolaget, för att berätta om författaren, dramatikern och debattören Eva Moberg. Utöver sina många titlar verkade Moberg dessutom 1960-1962 som redaktör för förbundets medlemstidning Hertha, och 2017 släppte FBF också en antologi om henne.

Den sista veckan äger Nannylundsveckan rum – denna vecka är endast avsedd för vuxna kvinnor och har fokus på gemensamma aktiviteter av olika slag. I år var deltagandet närmare över 45 personer, men sökanden och reserver givetvis ännu fler. Detta år bjöds på ett rikt program: meditation med Moa Sundström, jämställdhetsföreläsning med välrenommerade Viktoria Saxby, akvarellkurs med Mats Ole Persson, föreställningen “Raderade Kvinnor” med visartisten Tina Wilhelmsson samt en oförglömlig guiding inne i Båstad med särskilt fokus på kvinnornas steg framåt i världen av Språkguiden Ingrid Persson Skog. Utöver aktiviteterna bjuder förbundet under denna vecka på frukost och middag under ledning av kocken Jens Winther.

Ett stort tack vill förbundet givetvis rikta till Marie-Louise Reinius, Agneta Lindsjö och Agneta Söderlund samt Marianne Rutberg som tjänstgjort som värdinnor. Inte minst vill vi rikta ett stort tack till Ulla Lindvall som i flera år skött verksamheten klanderfritt och till Lovisa Hellsten som plockat upp stafettpinnen och projektlett årets version av Nannylund.

Är du nyfiken på Nannylund? Gå in på hemsidan och läs mer om stipendierna. Notera att endast fullständiga ansökningar som visar civilstatus hanteras, och att inga ansökningar som kommer in efter att ansökningstiden gått ut räknas. Vi tar endast emot ansökningar per post, inte per mail, och har ej möjlighet att kontakta de som inte kommit med. Vi ser fram emot din ansökan nästa år!

Fina sommardagar på Nannylund