Kön var lång och förväntningarna höga utanför den stora hörsalen i ABF huset i Stockholm en torsdagskväll i oktober. Inne i salen var det mörkt och trångt och publiken väntade med spänning på att Sara Danius skulle stiga upp på scenen.

Anledningen till folkvimlet och den förväntansfulla stämningen var den årliga prisutdelningen av Eva Moberg-priset som i år tilldelades Sara Danius, professor i litteratur och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. Iklädd knytblus och till ljudet av rungande applåder tog Danius emot priset av förbundets ordförande Ulrika Kärnborg. Priset delades ut med motiveringen ”Sara Danius: en banbrytande tänkare och en viktig röst för nedmonteringen av patriarkala strukturer”.

Prisutdelningen följdes av ett intensivt och inspirerande samtal mellan Danius och journalisten och författaren Katarina Wennstam, fjolårets prisvinnare. Samtalet modererades av förbundets före detta ordförande Louise Lindfors.

Panelsamtalet berörde förutom konflikten i Akademien även Danius och Wennstams relation till feminism och den ständigt aktuella #metoo-debatten.

Samtalet, det så kallade ”feministiska toppmötet”, avslutades med inspirerande ord och hopp om förändring i dagens allt stormigare samhällsklimat. Ett hopp förankrat i det ovärderliga systerskapet. Som Danius själv uttryckte det: ”Jag känner att systerskap är viktigare än någonsin tidigare och jag tror att fler kvinnor i dag känner sig beredda att känna detta systerskap”.

Sara Danius tilldelas Eva Moberg-priset