Landskronafredrikorna har en lång och kulturellt rik verksamhet bakåt i tiden och är fortfarande en aktiv krets, som erbjuder möjlighet till kunskapsinhämtande kring ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, i Fredrika Bremer-förbundets anda. Flera gånger per år bjuder vi in aktuella och intressanta föredragshållare och håller öppna föreläsningar om framförallt jämställdhet. Vi gör även studiebesök, går på teater och bio och inte minst arrangerar manifestationer t.ex. vid Internationella Kvinnodagen och Lön hela Dagen. Vi tycker det är viktigt att vi har trevligt när vi är tillsammans

Alla är VÄLKOMNA! att besöka oss vid något föredrag eller annat möte i Landskrona för att framföra något eller bara sitta och lyssna.

Just nu befinner vi oss i en spännande omvandlingsprocess. De i förbundet centralt är mycket aktiva och numera är inte rörelsen bestående av en enda generation, vilket ökar bredd och kompetens. Vi tror att om vi som grupp i kretsen fungerar socialt kommer vår verksamhet att blomstra. Det är meningen att deltagarna skall kunna använda sin egen speciella förmåga och att vi fungerar som medmänniskor. Det är en poäng med olikhet och det är en poäng att också ha roligt när man arbetar allvarligt.

Det finns många sammanhang där män och kvinnor borde arbeta mer i kompanjonskap och kvinnolönernas ställning i systemen är oacceptabel i ett civiliserat samhälle. Dessutom har det nya pensionssystemet visat sig missgynna kvinnor.  Vi står i samhället inför oanade problem och vi idag kan konstatera  att kvinnors löner och pensioner är en nonchalerad och kraftigt misskött fråga. Givetvis diskuterar vi även många andra frågor.

För mer än 100 år sedan var krafter igång för att även kvinnor skulle få rösträtt. I själva verket var det redan vid mitten av 1800-talet som rörelsen hade börjat. Det dröjde till 1921 tills det verkligen genomfördes. Är vi i en liknande situation idag och vilken stor fråga motsvarar tyngden i rösträttsfrågan? Är det kvinnors löner och pensioner som är ett stort hinder för ett rättvist samhälle? Fredrika Bremer-förbundet har denna fråga på agendan.

Besök gärna vår Facebook-sida!

Program hösten 2020

Fredrika Bremer-förbundets Landskronakrets är glada att efter vårens inställda evenemang äntligen kunna återuppta vår programverksamhet!  Givetvis följer vi folkhälsomyndighetens rekommendationer, håller god handhygien och stannar hemma om vi är sjuka,  och vi begränsar våra träffar till att välkomna max 50 personer.

Vi vill därför att du anmäler ditt deltagande till kerstinchristensson@gmail.com oavsett om du önskar delta i den inledande måltid eller inte. För dig som önskar mat ber vi dig  betala den aktuella avgiften via swish eller bankgiro. Glöm inte att ange ditt namn och datum för mötet. Det går också att betala kontant på plats.

Bankgiro 842-2941 (Fredrika Bremer-förbundets Landskronakrets)
Swish 123 381 23 28 (Fredrika Bremer-förbundets Landskronakrets)

7 september ”Höstfest med föredrag och visning av filmen ”HILDA”
Klockan 18.00 bjuder Fredrika Bremer-förbundets Landskronakrets till höstfest på Hotell Öresund och efter den  inledande måltiden visas kortfilmen ”Hilda”- en film om Hilda Nilsson (1876-1917), känd som Änglamakerskan på Bruksgatan”. Efter visningen gästas vi av av filmens regissör, EliSophie Andreé från Helsingborg, som även är skribent och krönikör i Helsingborgs Dagblad. Hon kommer att tala om sig själv, sitt skrivande samt arbetet med ”Hilda” som är inspelade på Citadellsområdet i Landskrona.

Filmvisning och föredraget som börjar klockan 19 är gratis och vill du delta i den inledande måltiden kostar det 200 kronor,
Anmälan senast 1 september.

13 oktober ”Från Sophie Sager till #metoo: Kvinnor som höjt sina röster”
Förbundsstyrelseledamoten Karin Milles från Stockholm gästar oss tisdagen den 13 oktober kl. 18.00.för vårt kretsmöte på Siriusrestaurangen. Karin är lektor vid Södertörns högskola. Föredraget som börjar klockan 19 är gratis och vill du delta i den inledande måltiden (varmrätt samt kaffe/te med liten kaka) kostar det 150 kronor.
Anmälan senast 7 oktober.

INSTÄLLT: 18 november ”Kretsmöte: Den digitala vardagen – risker och möjligheter”
Jelena Dojcinovic, som är nyvald vice förbundsordförande samt ledamot i vår kretsstyrelse, håller föredrag för oss onsdagen den 18 november kl. 18.00 på Siriusrestaurangen. Föredraget som börjar klockan 19 är gratis och vill du delta i den inledande måltiden (varmrätt samt kaffe/te med liten kaka) kostar det 150 kronor.
Anmälan senast 12 november.

INSTÄLLT: 7 december ”Julfest med gästföreläsare Ingrid Persson Skog
Måndagen den 7 december kl. 18.00 bjuder Landskronakretsen till Julfest. Julbordssbuffe serveras och sedan föreläser Ingrid Persson Skog, välkänd guide och informatör i Nordvästra Skåne samt grundare av företaget Språkguiden AB. Titeln på föredraget är ”Tösatågen” och handlar om några av de kända kvinnor som fått ge namn åt Skåneregionens ”pågatåg”. Ta gärna med en gåva till vårt lotteri! Föredraget som börjar klockan 19.30 är gratis och vill du delta i den inledande måltiden (varmrätt samt kaffe/te med liten kaka) kostar det 200 kronor.
Anmälan senast 1 december.

Lunchträffar
Vi fortsätter även i höst med att träffas för att äta och samtala under trevliga former. Lunchmötena genomför vi på Restaurang Fellini vid Rådhustorget i Landskrona en fredag i månaderna september, oktober och november (25/9, 23/10 och INSTÄLLT 27/11). Vi samlas kl. 13.00. Var och en väljer utifrån dagens meny och betalar enskilt.
Anmälan sker till  kerstinchristensson@gmail.com

Landskronakretsens styrelse

Ordförande: Kerstin Christensson   070 87 22 807
kerstinchristensson@gmail.com

Vice ordförande/sekreterare: Britt Nilsson

Kassör: Marianne Oxensjö

Ledamot: Jelena Dojcinovic

Ledamot: Ingvor Persson

Ledamot: Kerstin Nilsson

Ersättare: Gunilla  Persson

Ersättare: Eva Christensson

Ersättare: Raija Öhrstedt