Fredrika Bremer-rosen

 

 

 

Rosen, som är en ”Doftros från Provence”, presenterades år 2001 till 200-årsjubileet av Fredrika Bremers födelse (1801-1865).

 

Den världsberömda författarinnans författarskap rörde sig bland annat om familjen – särskilt kvinnans livssituation – som hon observerade och ville förändra. Hon kämpade för att synliggöra och förbättra kvinnans villkor, att ge dem mänskliga rättigheter i det samhälle som de levde i. Bland de verk som Fredrika Bremer skrev finner vi en appell till alla kvinnor i världen för ”Fred i världen” som infördes i den engelska tidskriften The Times år 1854.

Fredrika Bremer Förbundet bildades tjugo år efter hennes död och har fortsatt i hennes anda för kvinnors rätt och för jämställdhet mellan kvinnor och män. Initiativet till rosen togs av Saima Elgqvist, då ordförande i Helsingborgskretsen av Fredrika Bremer Förbundet. Hon inspirerade och entusiasmerade rosförädlingsfirman Meilland i Provence, Frankrike, via rosagenten i Skåne, att uppkalla rosen efter Fredrika Bremer. I Frankrike heter rosen André Le Notre och i USA Betty White. Den kallas också Miriam Makeba-rose.

Fredrika Bremer-rosen är en ädelros, en tehybrid tillhörande serien ”Doftrosor från Provence”. Plantan har ett buskigt växtsätt, är ungefär 60-80 cm hög med ett glänsande bladverk. Blomman är milt rosa med en dragning åt aprikos och doftar ljuvligt, den är 10-12 cm Ø och blommar med en ros per stjälk och är remonterande. Rosen är resistent mot mjöldagg++ och rostfläcksjuka++, men något känslig för regn.

De allra första rosorna planterades på Apelrydsskolan i Båstad. Rosen finns till beskådan på flera andra platser, bland annat Årsta Slott i Haninge – där Fredrika Bremer bodde – och Lunds Botaniska trädgård.

Fredrika Bremer-rosen går att beställa av Max Sommelius på Flora Linnea i Helsingborg, en trädgårdshandel som odlar egna rosor och har en handelsträdgård med utvalda växter. De tar emot beställningar på Fredrika Bremer-rosen för leverans på våren!

Kontakt:
Flora Linnea
Gisela Trapps Väg 3
254 37 Helsingborg
Telefon 042-327799
info@floralinnea.com