Vill du köpa ett ex utan att bli medlem? Styckpriset för Hertha är 90kr inkl. porto.
För beställning maila oss på
kansli@fredrikabremer.se

Hertha hösten 2019

Höstnumret 2019 berör klimat och jämställdhet. I detta nummer kan du bland annat läsa intervjuer med klimatfeministen och före detta EU-parlamentariken Linnéa Engström och poeten Athena Farrokhzads, reportage om maskulinitetsnormer inom klimatrörelsen, köpstopp och mycket mer.

Omslagsillustrationen är gjord av Maria E Harrysson.

 

 

Hertha våren 2019

Vårnumret 2019 berör temat 100 år av rösträtt. I detta nummer kan du läsa om Nationalmuseums arbete med skulpturen av Fredrika Bremer och en lång intervju med Lo Kauppi om Märta Tikkanens feministiska klassiker Män kan inte våldtas. De nya redaktörerna för detta nummer berättar även om arbetet med den nya layouten med feministiska förtecken och som läsare får du dessutom lära känna Fredrika Bremer-förbundets ordförande Ulrika Kärnborg lite närmare.

 

Illustration av Herthas AD Beatrice Balaton Blom.

 

Hertha hösten 2018

2018 års höstnummer har temat utbildning. I detta nummer diskuteras hundra år av feministisk utbildning och det faktum att utbildningen idag tycks löna sig mest för män. Vi får även ta del av två krönikor av Fatima Bremmer, författare till Ett jävla solsken – En biografi om Ester Blenda Nordström och Ingegerd Palmér, tidigare rektor för Luleå tekniska universitet och Mälardalens högskola. Du kan i detta nummer även läsa om Sverigedemokraternas abortpolitik, det nya kvinnohistoriska museet i Stockholm och mycket mer.

 

 

Omslaget är gjort av illustratören Amanda Senneby.

 

Hertha våren 2018

Inför riksdagsvalet 2018 tar vårens upplaga av Hertha sig an temat val! Feministiska valfrågor, kvinnors politiska deltagande, sexistisk reklam, och höstens #metoo-upprop är några av de frågor som diskuteras i numret. Bland annat intervjuas Anna-Maria Sörberg och Inga-Britt Törnell, och du kan läsa om var partierna står i tio viktiga jämställdhetsfrågor. Medverkar gör också Katarina Wennstam och Julia-Desirée Obitian med var sin krönika om samtycke och #metoo.

Det vackra omslaget som pryder tidskriftens framsida är illustrerat av Sara Edström.

 

Hertha hösten 2017

Höstnumret av Hertha 2017 diskuterar temat hälsa! Numret debatterar (framförallt kvinnors) hälsa från flera olika vinklar; från kroppspositiv aktivism och fitnessfemnism, till arbetsmiljön i kvinnodominerande yrken, avstånden till BB, och kampen för aborträtt. Sexuella rättigheter för nyanlända diskuteras också i höstupplagan, och Barbro Westerholm intervjuas om sin roll i avskaffandet av sjukdomsstämpeln på homosexualitet och hennes aktivism för värnandet av äldre medborgares hälsa.

Omslaget är illustrerat av Emma Hanqvist

 

Tidigare nummer av Hertha

 

Hertha våren 2017

Det fantastiska vårnumret av Hertha 2017 tar sig an temat hår! Maktens frisyrer, växande håraktivism, skägghistoria och afrohår är några av de ämnen som tar plats. Håret har onekligen haft en central roll i jämställdhetskampen och alla val angående hår på kroppen verkar ha symbolisk betydelse samtidigt som det finns strikta hårnormer i vissa forum. I det här numret får fler perspektiv rum och läsningen är skarp och humoristisk!

Den underbara illustrationen om pryder omslaget är ritat av Jennie Ekström.

 

 

Hertha hösten 2016

omslagTemat för höstnumret 2016 är framtid! I numret intervjuas bland andra Drude Dahlerup, professor i Statsvetenskap vid Stockholms Universitet, om den feministiska rörelsens utveckling och framtid. Är vi månntro mitt i en fjärde våg? Fanna Ndow Norrby, författare och redaktör för boken Svart Kvinna, medverkar i numret och skriver om rasism och hennes feministiska kamp emot det. Även ikonen Glora Steinem och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson intervjuas i numret.

Omslaget är illustrerat av Lotte Kölare.

Slutsålt

 

 

Hertha våren 2016

omslag-hertha-varen-2016

Vårnumret av Hertha 2016 är temat maskulinitet. I detta nummer har vi tittat närmare på maskuliniteten, normer som formar män och mäns roll och arbetet för jämställdhet. Bland annat intervjuas Hannes Meidal, numret bjuder också på en intervju med Jackson Katz om hans mission att adressera män och pojkar i arbetet för jämställdhet. Du kan även läsa om rösträttskampen, feministisk stadsplanering i Husby samt om jämställdhet och ensamkommande flyktingungdomar.

Det färgstarka omslaget är illustrerat av Per Gustavsson.

Slutsålt

 

Hertha hösten 2015

image-0001liten

Höstnumret av Hertha 2015 har temat kärlek och jämställdhet! Omslaget är gjort av Sara Teleman och insidan bjuder bland annat på intressant läsning om intersektionalitet, feministisk fredskamp och äktenskapets oromantiska historia. Vi får möta aktivisten och fredskämpen Cora Weiss under FN-konferensen i New York om kvinnors rättigheter. Det fina omslaget är skapat av Sara Teleman och föreställer Olympe de Gouges, Mary Wollenstonecraft och Harriet Taylor Mill, tre feminister som alla var före sin tid.

 

 

Hertha våren 2015

hertha hemsidaHandling och jämställdhet är temat och för Hertha våren 2015. Numret bjuder på aktivism, politik, kultur och global utblick. Brudkidnappningar i Georgien, grooming, ojämställda pensioner och stereotypa idéer om hur kvinnor och män förväntas vara genom reklam, medier och i samhället. Det fina omslaget är en tolkning av Fredrika Bremer idag och är tecknat av Elin Lucassi.

Andra profiler ur numret är jämställdhetsministern Åsa Regnér, Yvonne Hirdman, Ida Östensson från Make Equal och Bianca Kronlöf.

Här kan du läsa om vad DN:s Maria Schottenius skrev om Hertha våren 2015

 

Hertha våren 2014
hertha till hemsida 2

Det krävs mod! Att förändra, att stå emot de krafter som vill tysta, att fortsätta kämpa och att tänka nytt kräver mod. I vårnumret av Hertha 2014 skriver Parvin Ardalan om att att demonstrera fredligt och mötas av statens våld. Fredrik Wass frågar sig hur kvinnor som kallas rabiata manshatare när de jobbar för jämställdhet orkar ställa sig upp igen och igen. Gertrud Åström skriver om modiga reformer och Barbro Hedvall om modiga politiker. Missa inte reportaget ”Vårt vatten har gått” – om hur det jämställda föräldraskapet börjar redan på BB.