Apelrydsseminariet 2018!

Apelrydsseminariet firar 10-årsjubileum med tema Utbildning och Jämställdhet!

Hur kan utbildning verka som motgift mot populistiska, antifeministiska och antidemokratiska strömningar? Vad blir skolans roll i kölvattnet av #metoo? Utbildning lönar sig, men mest för män och löneskillnaderna är som högst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens? Det är några av frågorna som står i fokus under 10-årsjubileet av Apelrydsseminariet som anordnas den 10-11 augusti på Apelrydsskolan i Båstad.

Jubileeupplagan av Fredrika Bremer-förbundets årliga seminarium har tema Utbildning och Jämställdhet och inleds med ett anförande av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tvådagarskonferensen består av spännande föreläsningar och seminarier, festmåltid, kulturinslag och underhållning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se fullständigt program här!

Apelrydsseminariet 2017

Den 11-12 augusti anordnade Fredrika Bremer-förbundet de nionde Apelrydsseminariet och över 150 personer deltog. I år var temat för seminariet ”Hälsa och Jämställdhet”. Seminariet inleddes med ett tal av Jan Eliasson, f.d. vice generalsekreterare för FN, där han lyfte jämställdhet som en nyckelfaktor för global utveckling.

”Det finns inget viktigare ord i dag än tillsammans”, inledde Eliasson seminariet.

Seminariet fortsatte med en rad perspektiv på temat hälsa och jämställdhet, och lyfte bland annat frågan om hur skillnader i arbetsmiljö inom kvinno- och mansdominerade yrken gör att kvinnor är sjukskrivna i mycket högre utsträckning än män. ”Ojämställdheten i samhället återspeglas på jobbet”, förklarade Karin Sjöberg Forssberg, forskare vid Linköpings universitet i ett panelsamtal om ett arbetsliv som gör kvinnor sjuka.

Medverkade under seminariet gjorde bland andra även Alexandra Charles von Hofsten, Birgitta Ohlsson, Barbro Westerholm och Amelia Adamo, som alla gav viktiga perspektiv på hur hälsa kan vara en jämställdhetsfråga. Ouppnåbara kroppsideal, ojämställd medicinsk forskning samt stress bland unga kvinnor var några av de frågor som lyftes under de två konferensdagarna.

Se fullständigt program här.
Läs Helsingborgs Dagblads artikel om seminariet här.
Läs SVTs artikel om kvinnors sjukskrivningar här.

 

Apelrydsseminariet 2016

Den 12-13 augusti arrangerades den åttonde upplagan av Apelrydsseminariet. Temat för årets seminarium var Framtid och Jämställdhet. Under de två fullspäckade dagarna diskuterades aktuella jämställdhetsfrågor och medverkande från en rad discipliner blickade framåt och delgav sin syn på framtidens viktigaste jämställdhetsutmaningar. Bland annat berättade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, om den ojämställda akademin, Linnea Engström, EU-parlamentariker (MP) pratade om klimatfeminism och Mats Söderlund, poet och författare, diskuterade litteraturens roll i skapandet av genus.

Medverkade gjorde bland andra även Soraya Post, (EU -parlamentariker Fi!), Gulan Avci (politiker L), Rosanna Dinamarca, (politiker V), Kattes feministgrupp, Nour El Refai (komiker och skådespelare) Minna Palmqvist, (modedesigner) och Nina Åkestam, (reklamforskare Handelshögskolan).

Apelryd2016

 

 

 

 

 

Apelryd20162

 

 

 

 


Se hela programmet här.

Läs Helsingborgs Dagblads intervju med Louise Lindfors här.

 

Apelrydsseminariet 2015

Den 8-9 augusti 2015 gick årets Apelrydsseminarium av stapeln och temat var Kärlek och Jämställdhet. Det diskuterades bland annat om hur dessa viktiga pusselbitar hänger ihop. Kärlek kan vara en motor, en radikal och enande kraft. Men kärleken rymmer också utmaningar: sexuella och reproduktiva rättigheter, föräldraförsäkring, hbtq-rättigheter och global solidaritet är bara några exempel på politiska kärleksfrågor. Medverkade gjorde bland andra Anna Kinberg Bathra (partiledare för Moderaterna), Aleksa Lundberg (skådespelerska, journalist och transaktivist), Pierre Schori (bland annat f.d FN ambassadör, kabinettsekriterare i UD, biståndsminister, ledarmot av riksdagen och Europaparlamentet), Kajsa Ekis Ekman (författare och skribent) och Liv Strömqvist (radioprofil och serieskapare).

Läs mer om Apelrydsseminariet 2015 här

20150807-MB529820150808-MB0541

 

Apelrydsseminariet 2014

2014 års Apelrydsseminarium ägde rum 8-9 augusti på Apelrydskolan. Temat för detta år var handling och jämställdhet. Seminariet filmades och sändes i SVT under september 2014. Bland annat medverkade Mona Sahlin (tidigare minister, Expo och Anna Lindhs Minnesfond), Birgitta Ohlsson (EU minister), Ida Östensson (Make Equal, FATTA och BRA-pristagare 2013), Inti Chavez (sexualupplysare och författare) och Kawa Zolfagary (kommunikatör Kommunal).

Apelryd utsikter

apelryg grafitti man